ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες):
Για το λαβράκι:
- 800 γρ. λαβράκι φιλέτο (4 τμχ.), 50 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι
Για τα μαυρομάτικα:
- 400 γρ. μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτα
- 200 γρ. ζωμό κοτόπουλο
- 150 γρ. σπανάκι σοτέ
- 60 γρ. σύγκλινο κομμένο σε μικρά καρέ
- 100 γρ. λαχανικά μπρουνουάζ
- 30 γρ. βούτυρο
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το λαβράκι:
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά (κατά προτίμηση αντικολλητικό) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Αλατίζουμε, βάζουμε το λαβράκι στο τηγάνι από την πλευρά του δέρματος και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να μαγειρευτούν τα φιλέτα αλλά να παραμένουν ζουμερά.
Για τα μαυρομάτικα:
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σύγκλινο.
- Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, τη σάλτσα ντομάτα, τον ζωμό, το σπανάκι και τα λαχανικά.
- Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα βότανα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ομογενοποιούμε.
Πηγή: eirinika.gr