ΥΛΙΚΑ:
Για τα μπισκοτάκια αστεράκι:
- 200 γρ. μαργαρίνη
- 140 γρ. ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 βανίλια
- 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (υπολόγισε λίγο ακόμη για το ζύμωμα)
Για το cocktail καφέ/ποτήρι:
- Διπλή δόση δυνατού εσπρέσο
- 1 κ.σ. λικέρ καφέ
- Λίγο γάλα 2%
- Τριμμένο μοσχοκάρυδο για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ανάμειξε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τον κρόκο αυγού σε ένα μπολ Πρόσθεσε και την βανίλια.
- Στη συνέχεια πρόσθεσε το αλεύρι κοσκινισμένο κατά προτίμηση. Ζύμωσε με τα χέρια να γίνουν όλα τα υλικά ένα.
- Αλεύρωσε μια επιφάνεια εργασίας και ζύμωσε καλά να μαλακώσει και αν γίνει λεία η ζύμη σου.
- Άνοιξε τη ζύμη σε φυλλαράκια - μισή, μισή - και κόψε με αστεράκι κουπάτ σε αστεράκια. Φρόντισε να κάνεις μια μικρή εγκοπή 2 εκατοστών σε μια άκρη για να στέκεται στο ποτήρι.
- Στρώσε σε μια λαδόκολλα και σκέπασε τα κουλουράκια σου με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο για μισή ώρα.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 200oC και ψήσε για 10-12 λεπτά να πάρουν ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Άφησε να κρυώσουν και πασπάλισε με ζάχαρη.
- Ετοίμασε τον εσπρέσο στο κανατάκι ή την καφετιέρα σου. Φρόντισε να βάλεις όση ζάχαρη θέλει κάθε καλεσμένος πριν τον ρίξεις στο ποτήρι του cocktail.
- Πρόσθεσε το λικέρ καφέ και ανακάτεψε. Άφησε να κρυώσει (ίσως ο καυτός καφές να αφαιρέσει λίγο την αίσθηση του αλκοόλ. Αν θες πρόσθεσέ το αφού κρυώσει).
- Ρίξε τον καφέ κρύο στο ποτήρι. Χτύπησε το γάλα σε μια φρεπεδιέρα ή με το μίξερ να πήξει και να κάνει κρέμα.
- Πάρε με ένα κουταλάκι από πάνω την πιο πηχτή κρέμα και πρόσθεσε να κάνει μια στρώση πάνω από τον καφέ.
- Στερέωσε και ένα αστεράκι στο χείλος του, πασπάλισε με λίγο μοσχοκάρυδο και σέρβιρε.
Πηγή: tlife.gr