ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 18 CUPCAKES:
Για την επικάλυψη σοκολάτας στα κεράσια:
- 36 φρέσκα κεράσια
- 170γρ. ψιλοκομμένη ημίγλυκη ή μαύρη σοκολάτα
Για τα cupcakes:
- 12 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι + 2 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό
- 1 1/2 φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι ξινή κρέμα ή γιαούρτι
- Αντικολλητικό σπρέι ψησίματος
Για την κρέμα:
- 4 ασπράδια αυγού
- 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 μπαστούνια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 φλιτζανιού πουρέ από κεράσια (περίπου 1 ντουζίνα φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι επεξεργασμένα σε ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Για να κάνουμε τα κεράσια με την επικάλυψη σοκολάτας, βγάζουμε από 18 κεράσια τα κουκούτσια τους.
- Λιώνουμε την μισή τεμαχισμένη σοκολάτα σε ένα μπολ ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων.
- Όταν λιώσει εντελώς, ανακατεύουμε μέσα τα κεράσια χωρίς κουκούτσι μέχρι να καλυφθούν πλήρως με σοκολάτα.
- Μεταφέρουμε τα κεράσια σε ένα κομμάτι λαδόκολλας ή σε ένα πιάτο καλυμμένα από πάνω με μία πλαστική μεμβράνη. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε ενώ φτιάχνουμε τα cupcakes.
- Λιώνουμε την άλλη μισή σοκολάτα και βυθίζουμε τα υπόλοιπα 18 κεράσια σε αυτή και τα βάζουμε και αυτά σε μία λαδόκολλα ή σε ένα πιάτο καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη.
- Για να κάνουμε τα cupcakes, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Θα χρησιμοποιήσουμε 2 φόρμες για cupcakes με 18 φορμάκια.
- Χτυπάμε μαζί το κακάο και ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσει.
- Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων και το μεταφέρουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσουν, 4 έως 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα κάθε φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε μέσα και χτυπάμε το μείγμα βανίλιας και κακάο σε σκόνη.
- Μειώνουμε τη ταχύτητα σε χαμηλή και προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο παρτίδες, εναλλάξ με το γιαούρτι σε μία παρτίδα. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να είναι ομοιογενές.
- Γεμίζουμε τα φορμάκια των cupcakes μέχρι τα 2/3.
- Ανακατεύουμε τα κεράσια με επικάλυψη σοκολάτας με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι. Τα βάζουμε στην κορυφή και μέσα στα cupcakes.
- Ψήνουμε για 18-20 λεπτά, έως ότου οι κορυφές των cupcakes αναπηδήσουν πίσω όταν ελαφρά τις πατήσουμε.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες τους για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν βάλουμε από πάνω την βουτυρόκρεμα.
- Για να κάνουμε την βουτυρόκρεμα, χτυπάμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει μέχρι το μείγμα να φτάσει στους 70°C.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μίξερ και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 10 λεπτά, έως ότου η μαρέγκα φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (θα πρέπει να αισθανόμαστε το μπολ ουδέτερο σε θερμότητα όταν το αγγίζουμε/ λίγο χλιαρό μόλις το αγγίξουμε).
- Προσθέτουμε το βούτυρο, λίγους κύβους κάθε φορά και χτυπάμε έως ότου όλο το βούτυρο ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Ρίχνουμε και τον πουρέ κεράσι. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα κορνέ και την απλώνουμε κυκλικά πάνω στις κορυφές των cupcakes.
- Βάζουμε στην κορυφή κάθε cupcake ένα κεράσι με επικάλυψη σοκολάτας.
- Διατηρούνται καλυμμένα σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ημέρες.
Πηγή: marymarycook.gr