ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα:
- 2 φλιτζάνια φρέσκα βατόμουρα πλυμένα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη χωρισμένη σε δυο μπολ μισή - μισή
- 1 κρόκο αυγού
- 1 φλιτζάνι γάλα με λιπαρά
- 2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με λιπαρά
- 1/8 κουταλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τα μαζί με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη . Σε χαμηλή εστία σιγοβράστε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να μαλακώσουν τα μούρα. Έπειτα αφήστε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Με μίξερ χειρός κάνουμε το μείγμα του μούρου πουρέ μαζί με τη ζάχαρη.
- Στη συνέχεια περάστε από λεπτό κόσκινο τον πουρέ μούρου για να αφαιρέσετε τους σπόρους. Πετάξτε τους σπόρους. Αφήστε τον πουρέ στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε τον κρόκο αυγού με το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και πήξει ελαφρά (περίπου 5 λεπτά).
- Χτυπάμε τη μισή κούπα γάλα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος , την κανέλα, τη βανίλια και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε και τον πουρέ βατόμουρου στο ίδιο μείγμα και ανακατεύουμε.
- Έπειτα βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει αρκετά ή όλη νύχτα.
- Αφού παγώσει το μείγμα μας το ρίχνουμε στη παγωτομηχανη και ακολουθούμε την διαδικασία βάση τις οδηγίες του παρασκευαστή μας.
- Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή τότε βάζουμε το μείγμα στη κατάψυξη για 6-8 ώρες ανακατεύοντας 4 φορές κάθε 45 λεπτά.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε σε ένα μπολ βάλτε 2 χούφτες παγάκια στο κάτω μέρος, και να προσθέσετε κρύο νερό μέχρι να καλύψει τα παγάκια.
- Τοποθετήστε ένα μικρότερο μπολ στο παγωμένο νερό. Προσθέτετε το μείγμα του παγωτού, ανακατεύοντας αργά με ένα σύρμα μέχρι να παγώσει αρκετά. Στη συνέχεια τοποθετείτε στην κατάψυξη για 2 με 3 ώρες και είναι έτοιμο.
- Σερβίρετε γαρνίροντας με φρέσκα βατόμουρα, αν θέλετε.
newsone.gr