Προετοιμασία: 20 λεπτά λεπτά
Μαγείρεμα: 45-50 λεπτά λεπτά
ΥΛΙΚΑ:
- Βούτυρο φρέσκο 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
- Ζάχαρη 2 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
- Αυγά 6 τεμ.
- Βανίλιες σε σκόνη 2 τεμ.
- Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 πακέτο κοσκινισμένο
- Γάλα 1 φλυτζάνι του τσαγιού
- Κανέλα 1/2 κουταλιά της σούπας
- Γαρύφαλλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Αλάτι 1 πρέζα
- Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού
- Αμύγδαλα ή καρύδια 1 φλυτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1 1/2 κουταλιά της σούπας
- Κονιάκ 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
- Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους σε ένα άλλο μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα βούτυρο-ζάχαρης πρώτα τους χτυπημένους κρόκους και μετά την μαρέγκα σιγά σιγά για να μην κόψει και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, γάλα, βανίλιες, κανέλα, γαρύφαλλο, σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, κονιάκ, ρίχνουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια σε ένα τηγάνι ίσα να πάρουν χρώμα (ή στον φούρνο σε ένα ταψί) και τα προσθέτουμε χοντροκομμένα στο παραπάνω μείγμα.
- Σε ένα ταψί βουτυρωμένο στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα. Βάζουμε και το φλουρί μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο κάπου εκεί μέσα.
- Στολίζουμε με ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω – κάτω (όχι στον αέρα) στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
- Αν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ετοιμάζουμε γλάσο λευκής σοκολάτας και αλείφουμε από πάνω.
chefoulis.gr