Υλικά
- 1/2 φλιτζ. και 2 κουτ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη και 2 σκελίδες ψιλοκομένες
- 3 ντομάτες κομμένες σε τέταρτα
- 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. κους κους
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
- χυμό ενος λεμονιού
- 1 κουτ. μπούκοβο
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, και μέτρια φωτιά, ρίξτε 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει καλά, ρίξτε το κρεμμύδι, το καρότο και 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ρίξτε τις ντομάτες και το κρασί και αλατοπιπερώστε. Αφήστε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά με ανοιχτό καπάκι. Απομακρύνετε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσουν. Μεταφέρετε σε ένα μουλτιπράκτικ και χτυπήστε το ώστε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
- Ξαναρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε ένα φλιτζ νερό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και περιμένετε να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε 2 φλιτζ. κους κους. Κλείστε με το καπάκι και απομακρύνετε από την φωτιά. Αφήστε το να ξεκουραστεί να 10λεπτά, ώστε να απορροφήσει τα υγρά και στη συνέχεια ανακατέψτε το με ένα πιρούνι για να γίνει αφράτο. Αλατοπιπερώστε.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το υπόλοιπο 1.4 φλιτζ ελαιόλαδο και τις 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο. Ζεστάνετε το λάδι, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο. Όταν είναι αρκετά ζεστό, προσθέστε τη γαρίδα και μαγειρέψτε τη γρήγορα, για να παραμείνει ζουμερή. Βγάλτε το τηγάνι από την φωτιά, ρίξτε το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο και τον μαϊντανό.
- Σερβίροντας βάζοντας στο κέντρο ενός πιάτου το κους κους και από πάνω τις γαρίδες.
Πηγή: queen.gr