Searching...
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014
Τετάρτη, Νοεμβρίου 05, 2014

Κορμός σοκολάτα


ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη: 

  • Αυγά: 6 μεγάλα, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια 
  • Κρεμόριο: 3/4 κουταλιού 
  • Ζάχαρη: 50 γρ και επιπλέον 2 κουταλιές 
  • Εκχύλισμα βανίλιας: 1/2 κουταλάκι 
  • Σπασμένη κομματάκια κουβερτούρα: 120 γρ. 

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα: 

  • Κρέμα γάλακτος: 240 ml 
  • Εκχύλισμα βανίλιας: 1/2 κουταλάκι 
  • Ζάχαρη: 2 κουταλιές 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζετε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί και την λιώνετε. Την κρατάτε κατά μέρος. 
  • Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζετε τα ασπράδια σε μπολ και τα χτυπάτε στο μίξερ. Προσθέτετε, όταν αφρίσουν το κρεμόριο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αρχίσει η μαρέγκα να κάνει κορυφές όταν σηκώνετε το μίξερ. Προσθέτετε τις 2 κουταλιές ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι οι κορυφές που σχηματίζονται να είναι σταθερές. Κρατάτε τη μαρέγκα κατά μέρος. 
  • Σε άλλο μπολ, χτυπάτε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) μέχρι να αφρίσουν καλά. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και σιγά - σιγά την σοκολάτα. Σταματάτε το χτύπημα μόλις ενσωματωθεί η σοκολάτα. 
  • Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε πρώτα λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια προσθέτετε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. 
  • Βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί περίπου 30Χ40 εκ. και το στρώνετε με λαδόχαρτο. Βουτυρώνετε και το λαδόχαρτο και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Αδειάζετε στο ταψί τη ζύμη και τη στρώνετε. 
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Το σκεπάζετε με ελαφρά υγρή πετσέτα. 
  • Χτυπάτε την κρέμα με την βανίλια και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχηματίζει σταθερές κορυφές. Την κρατάτε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το παντεσπάνι. 
  • Απλώνετε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και ξεκολλώντας το λαδόχαρτο, τυλίγετε σε ρολό. Γαρνίρετε με άχνη ζάχαρη ή λιωμένη σοκολάτα ή σαντιγί.
Πηγή: kalhmasorexi.blogspot.gr
 
Back to top!