Searching...
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 02, 2015

Λουλουδένιο ψωμί Μερέντας!





ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2,5 ποτήρια)
  • 2 αυγά
  • 60 γραμμάρια ζάχαρη (1/3 φλιτζανιού) 
  • 180 ml γάλα θερμοκρασία δωματίου (3/4 φλιτζανιού) 
  • 80 γραμμάρια βούτυρο θερμοκρασία δωματίου (5,5 κουταλιές της σούπας)
  • 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά (2,5 κουταλάκια του γλυκού)
  • 8 γραμμάρια αλάτι (1,5 κουταλάκι του γλυκού)
  • Μερέντα

Βήμα 1ο: Κάντε τη ζύμη





Ανακατεύουμε το αλεύρι, προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά σχηματίζοντας μία τρύπα στη μέση, ρίχνουμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε ελαφρά, στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και το βούτυρο που έχει προηγουμένως λιώσει συνεχίζοντας την εργασία με τα χέρια σας μέχρι να σχηματίσουν μαλακή ζύμη. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2ο: Χωρίζουμε τη ζύμη




Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίδια τμήματα, απλώστε το καθένα μέχρι να σχηματίσουν ένα δίσκο λίγα χιλιοστά και διάμετρο περίπου 25 εκατοστά. 

Βήμα 3: Συμπληρώστε τη σοκολάτα




Τοποθετήστε τον πρώτο δίσκο σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και απλώστε λίγη μερέντα φροντίζοντας να αφήσετε ένα ή δύο εκατοστά γύρω γύρω.

Τοποθετήστε το δεύτερο δίσκο στο πρώτο και πιέστε τις άκρες με τα δάχτυλά σας να ενωθούν. 


Τώρα βάλτε πάλι σοκολάτα για το δεύτερο δίσκο (αφήνοντας πάντα ένα ελεύθερο χώρο) προσθέστε τον τρίτο δίσκο και κλείστε το με τα δάχτυλά σας. 


Κάντε το ίδιο και για τον τρίτο δίσκο και κλείστε το με τον τελευταίο δίσκο, αλλά ΜΗΝ βάλετε σοκολάτα αυτή τη φορά. Ο 4ος δίσκος θα είναι σκέτος. 


Βήμα 4ο: Κόψτε


Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι χωρίστε τη ζύμη στα 4. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ΜΗΝ κοπεί το κέντρο του δίσκου.

Τώρα κόψτε ξανά στα 4 έχοντας τελικά 8 κομμάτια αφήνοντας πάντα το κέντρο άκοπο και ξανακόψτε έτσι ώστε να έχετε 16 κομμάτια ζύμης. 


Βήμα 5ο: Δημιουργήστε το σχήμα




Κρατήστε 2 κομμάτια ζύμης με το ένα χέρι το ένα και το άλλο με το άλλο χέρι και το καθένα από αυτά προς τα έξω. Αυτό σημαίνει ότι το κομμάτι που κρατάτε με το δεξί σας χέρι θα συστρέφεται προς τα δεξιά και το άλλο που κρατάτε με το αριστερό σας χέρι θα συστρέφεται προς τα αριστερά. Κάντε το αυτό για όλα τα τμήματα και η ζύμη σας θα μοιάζει με νιφάδα χιονιού με αυτό τον τρόπο. Το τοποθετείτε στο ταψί με την βοήθεια της λαδόκολλας και το αφήνετε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλη μία ώρα. 

Βήμα 8ο: Ψήστε


Ψήνουμε στους 160 αέρα ή 180-200 αντιστάσεις για 30 - 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο! 

syntagesgiapaidia.blogspot.gr
 
Back to top!