Searching...
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Καρτοφλίν


Καρτόφια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι οι πατάτες. Το καρτοφλίν ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό με κύριο συστατικό τις πατάτες, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί και με κρέας.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 1/2 κιλό κρέας προαιρετικά (αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι - πιπέρι
  • 1 κ.γ ατζίκα* (προεραιτικά)

ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι. 
  • Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε 1 φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί το κρέας.
  • Όταν κοντεύει να γίνει προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

*Ατζίκα είναι πολτός από κόκκινες πιπεριές με μυρωδικά που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με Ποντιακά προϊόντα. Δίνει άρωμα και γεύση στα κοκκινιστά.

Πηγή: xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr
 
Back to top!