Καρτόφια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι οι πατάτες. Το καρτοφλίν ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό με κύριο συστατικό τις πατάτες, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί και με κρέας.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό πατάτες
- 1 1/2 κιλό κρέας προαιρετικά (αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι - πιπέρι
- 1 κ.γ ατζίκα* (προεραιτικά)
ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε 1 φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί το κρέας.
- Όταν κοντεύει να γίνει προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
*Ατζίκα είναι πολτός από κόκκινες πιπεριές με μυρωδικά που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με Ποντιακά προϊόντα. Δίνει άρωμα και γεύση στα κοκκινιστά.
Πηγή: xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr