Searching...
Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
Σάββατο, Αυγούστου 02, 2014

Ροφός στον ατμό, με σάλτσα τζίντζερ, βλίτα, αμπελοφάσουλα και πλευρώτους


ΥΛΙΚΑ (για δύο άτομα):

  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ξυσμένο στον τρίφτη.
  • 1/4 φλιτζ. σάλτσα σόγια
  • 1/4 φλιτζ. ξύδι από ρύζι (δείτε σημείωση) ή χυμό λεμόνι
  • 1/4 φλιτζ. νερό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού σκούρο σουσαμόλαδο (δείτε σημείωση)
  • 4 καρότα κομμένα καταμήκος σε λεπτές γραμμές
  • 2 φιλέτα ροφό, συναγρίδα, πέρκα ή άλλο λευκό ψάρι (το καθένα 200 γραμ. περίπου)
  • 4 μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • 4 βλαστάρια κόλιανδρο
  • 2 χούφτες βλήτα, αμπελοφάσουλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μικρό μπολ ανακατέψτε μαζί το τζίντζερ, τη σόγια, το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το σουσαμόλαδο. Αφήστε να μείνει η σάλτσα αυτή σκεπασμένη στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσετε το φαγητό.
  • Σε απλωτή κατσαρόλα βάλτε σίτα ή το αντίστοιχο τρυπητό για μαγείρεμα στον ατμό. Καθώς το νερό σιγοβράζει βάλτε στο τρυπητό τα καρότα. Αφήστε τα στο ατμό για 5 λεπτά. Μαζέψτε τα καρότα στη μια άκρη του τρυπητού και προσθέστε το ψάρι και τα μανιτάρια. Πάνω στο ψάρι βάλτε τις φέτες λεμόνι και τα βλαστάρια κόλιανδρο. Σκεπάστε τη σίτα και αφήστε το φαγητό να βράσει στον ατμό 5-10 λεπτά περίπου. (Στα 5 λεπτά δοκιμάσετε αν είναι το ψάρι έτοιμο: Με μαχαίρι τρυπήστε το ψάρι στη μέση. Θα πρέπει να είναι συμπαγές και ζουμερό).
  • Βγάλτε τη σίτα από την κατσαρόλα, τοποθετήστε το ψάρι και τα καρότα σε πιατέλα και φυλάξτε τα ζεστά.
  • Ζεματίστε τα βλήτα (ή τα αμπελοφάσουλα) να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν, 3-4 λεπτά. Στραγγίστε τα καλά. Σερβίρετε σε 2 πιάτα τα λαχανικά και το ψάρι, περιχύνοντας με τη σάλτσα τζίντζερ.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σκούρο αρωματικό σουσαμόλαδο, από καβουρντισμένο σουσάμι, καθώς και ξύδι από ρύζι, με ουδέτερη γεύση που ταιριάζει στο φαγητό αυτό, θα βρείτε στα μπακάλικα με Ασιατικά τρόφιμα, αλλά και στα μεγάλα σουπερμάρκετ.

Πηγή: eirinika.gr
 
Back to top!