Υλικά
Για 6-8 άτομα
- 1 φύλλο ζύμης κουρού
- 8 φέτες προσούτο
- 200 γραμμάρια χαλούμι κομμένο σε μικρούς κύβους
- 4 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
- 800 γραμμάρια κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 6 κουταλιές της σούπας ξίδι λευκό
- αλάτι
- πιπέρι καυτερό
Εκτέλεση
- Μια τάρτα με υπέροχη γεύση, με το κυπριακό τυρί, το χαλούμι και το εκλεκτής ποιότητας αλλαντικό, το ιταλικό προσούτο...μια τάρτα για πρωινό και όχι μόνο...
- Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκατοστών.
- Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι την ταρτιέρα.
- Στρώνουμε το φύλλο προσεχτικά στη βάση και στα τοιχώματά της.
- Τοποθετούμε πάνω στο φύλλο ρύζι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 10-12 λεπτά.
- Παράλληλα, φτιάχνουμε τη γέμιση: Bάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τη ζάχαρη, να ζεσταθούν.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το ξίδι.
- Βγάζουμε την ψημένη ζύμη από το φούρνο και αφαιρούμε το ρύζι.
- Στρώνουμε πάνω στη ζύμη τα σύκα, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι.
- Απλώνουμε το μείγμα με τα κρεμμύδια, το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη στην ταρτιέρα.
- Τέλος, προσθέτουμε το χαλούμι.
- Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Βγάζουμε από το φούρνο,την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, για να μην είναι καυτή.
- Γαρνίρουμε με το προσούτο και σερβίρουμε.
- χρόνος προετοiμασίας: 20 λεπτά
- χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Πηγή: sidagi.gr