Searching...
Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014
Σάββατο, Αυγούστου 02, 2014

Φουντουκόπιτα με espresso


ΥΛΙΚΑ:
  • 125 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη για το ταψί
  • 4 αυγά
  • 260 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. φουντούκια αλεσμένα στο μούλτι
  • 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις +λίγο ακόμη για το ταψί
  • 1/2 κ. γλυκού baking powder
  • 1 φλυτζανάκι καφέ espresso 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπάμε ελαφρά με τον αυγοδάρτη.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Βάζουμε δηλαδή τα υλικά μας μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω από μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα πρέπει να είναι τόσο ώστε ο πάτος του μπολ ή της μικρής κατσαρόλας να μην ακουμπά το νερό. Ανακατεύουμε που και που με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με ξύλινη κουτάλα για να λιώσουν τα υλικά μας.  
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το τρίμμα φουντουκιού και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ή τη σπάτουλα σιλικόνης. 
  • Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε το baking powder και σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα καλά ομοιογενές μείγμα.
  • Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο “lungo”, αφήνουμε δηλαδή το νερό να τρέξει αρκετά, τον ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να το σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή σαντιγί.
Πηγή: delightfularea.com
 
Back to top!