Searching...
Κυριακή 25 Μαΐου 2014
Κυριακή, Μαΐου 25, 2014

Εκμέκ κανταϊφι με μαστίχα Χίου


ΥΛΙΚΑ: 

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:

  • ½ πακέτο φύλλο κανταΐφι
  • 150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα
  • 1 φλ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
  • 1 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 3 κ.Σ. κορν φλάουρ
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΙ: 

  • 600ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.
  • Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι (το «ξαίνουμε») για να αφρατέψει και το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 25εκατ.).
  • Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με τα μισά φιστίκια και το ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με την ζάχαρη, για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
  • Αφού έχει κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε όσο το σιρόπι είναι καυτό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

  • Κρατάμε ½ φλ. γάλα στην άκρη και ανακατεύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο γάλα με την ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού, ομογενοποιούμε ανακατεύοντας και απλώνουμε την κρέμα ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.

ΣΑΝΤΙΓΙ:

  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να έχουμε μια σφικτή σαντιγί.
  •  Με την βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνουμε την σαντιγί στο εκμέκ, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε
Πηγή: thegreenmixer.com
 
Back to top!