ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
- ½ πακέτο φύλλο κανταΐφι
- 150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα
- 1 φλ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
- 1 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 3 κ.Σ. κορν φλάουρ
- 4 κρόκοι αυγών
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας
- Λίγο ξύσμα λεμονιού (ακέρωτο)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΙΓΙ:
- 600ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC.
- Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι (το «ξαίνουμε») για να αφρατέψει και το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 25εκατ.).
- Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με τα μισά φιστίκια και το ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό με την ζάχαρη, για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
- Αφού έχει κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε όσο το σιρόπι είναι καυτό.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
- Κρατάμε ½ φλ. γάλα στην άκρη και ανακατεύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο γάλα με την ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού, ομογενοποιούμε ανακατεύοντας και απλώνουμε την κρέμα ζεστή πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
ΣΑΝΤΙΓΙ:
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να έχουμε μια σφικτή σαντιγί.
- Με την βοήθεια ενός κουταλιού, απλώνουμε την σαντιγί στο εκμέκ, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε
Πηγή: thegreenmixer.com