ΥΛΙΚΑ:
- 1-1.200 κ. ψάρια (κέφαλοι, λαβράκια ή άλλα λιπαρά ψάρια)
- 1 κιλό πατάτες
- 8 σκ. σκόρδο, κομμένες στα 4
- 1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 λεμόνια
- 1 κ.κ. ρίγανη
- 1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες (περ. 1/2 εκ.).
- Τις απλώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μερικές κουταλιές λάδι και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε πάνω από τις πατάτες τα ψάρια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το σκόρδο και τη ρίγανη και τα σκεπάζουμε με νερό.
- Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσουν 15-20 λεπτά.
- Λίγο πριν τα βγάλουμε, ρίχνουμε το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού. Τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα.
- Τακτοποιούμε τις πατάτες σε βαθιά πιατέλα και βάζουμε τα ψάρια από πάνω.
- Σουρώνουμε το ζουμί τους και τα περιχύνουμε με αυτό. Γαρνίρουμε με το μαϊντανό.
Πηγή: athinorama.gr