Searching...
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Κυριακή, Νοεμβρίου 30, 2014

Κορμός black forest


ΥΛΙΚΑ: 

Για το παντεσπάνι:

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 3 αβγά
  • 2 κ.σ. κακάο σκόνη
  • για την κρέμα-μους σοκολάτας:
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 3 αβγά πολύ φρέσκα
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • κερασάκια μαρασκίνο (βαζάκι)
  • 50 ml kircsh (αλκοόλ από κεράσια)
  • κρέμα σαντιγύ:
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 1 καψουλάκι βανίλιας

Για τη διακόσμηση:

  • ξυσμένη κουβερτούρα και κερασάκια μαρασκίνο ή confit 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το kirsch και βυθίζουμε τα μισά κερασάκια από το βαζάκι για 30'. 
  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε το σιρόπι από το βαζάκι, 3 κ.σ. kirsch και 2ο γρ. ζάχαρη και τα βράζουμε μερικά λεπτά να γίνουν αραιό σιρόπι (με αυτό θα ραντίσουμε το παντεσπάνι). 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Χωρίζουμε τα 3 αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και τους ανακατεύουμε απαλά με τη μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των αβγών το αλεύρι και το κακάο μέσα από σουρωτήρι. 
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με κουτάλι με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, απαλά, ώστε να μην πέσει η μαρέγκα. Όταν ενσωματωθεί εντελώς απλώνουμε τον χυλό σε επιφάνεια ψησίματος ή επάνω σε χαρτί ψησίματος σε ταψάκι και τον απλώνουμε ομοιόμορφα σε σχήμα ελαφρώς παραλληλόγραμμο, 3-4 χιλ. 
  • Ψήνουμε επί 12'-15'. 
  • Έχουμε έτοιμη μια καθαρή πετσέτα κουζίνας υγρή και εκεί ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι. 
  • Το τυλίγουμε ανάλαφρα μαζί με την πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει έτσι. 
  • Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας: λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα.  
  • Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τμηματικά τη σοκολάτα ανακατεύοντας. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σε 4-5 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά. Όταν γίνει ένα λείο μείγμα το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. 
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε σαντιγί και βάζουμε επίσης στο ψυγείο για 1 ώρα.

Στήσιμο του γλυκού: 

  • Όταν κρυώσει το παντεσπάνι το ξετυλίγουμε και το ανοίγουμε προσεκτικά. 
  • Το ραντίζουμε με το κρύο σιρόπι. Απλώνουμε επάνω ομοιόμορφα τη μους σοκολάτας και προσθέτουμε τα κερασάκια που μουλιάσαμε στο kirsch, στεγνωμένα. 
  • Τυλίγουμε σε ρολό το παντεσπάνι με προσοχή και το μεταφέρουμε σε στενόμακρη πιατέλα. Κόβουμε τις δύο άκρες ώστε να είναι ελαφρώς λοξές. 
  • Καλύπτουμε τον κορμό με τη σαντιγύ χρησιμοποιώντας κορνέ ή με ένα μαχαίρι. 
  • Κατόπιν κάνουμε ραβδώσεις σαν του κορμού. 
  • Διακοσμούμε με ξύσματα σοκολάτας και κερασάκια. 

Πηγή: athinorama.gr
 
Back to top!