Searching...
Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πολίτικο κιουνεφέ (Künefe Peyniri)


ΥΛΙΚΑ:
  • 300 gr. φύλλο για κανταϊφι
  • 300 gr. τυρί μοτσαρέλα
  • 200 gr. βούτυρο
  • Φυστίκι Αιγίνης ανάλατο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
  • 300 gr.  ζάχαρη
  • 220 ml. νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα υγρής βανίλιας
  • 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και τρίβουμε το τυρί.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κανταϊφι και το «ξεμαλλιάζουμε» ώστε να γίνει αέρινο.

  • Επιλέγουμε τον τρόπου που θέλουμε να ψήσουμε τον κιουνεφέ, η μια περίπτωση είναι να το ψήσουμε στον φούρνο και η άλλη, πιο εύκολη, σύντομη και πιο νόστιμη, κατ” εμέ, είναι να ψήσουμε τον κιουνεφέ σε ένα τηγάνι.
  • Παράλληλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να γίνουν σιρόπι μαζί με φλούδες από το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε την υγρή βανίλια.


  • Τοποθετούμε την μισή ποσότητα από το φύλλο κανταϊφι σε ένα βαρύ τηγάνι και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα του βουτύρου να βραχεί καλά όλο το φύλο.
  • Πατάμε το φύλλο με το χέρι μας πιέζοντάς το και προσθέτουμε το τυρί.

  • Από πάνω καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πιέζουμε να πάρουμε μια συμπαγή «πίτα».
  • Πιέζουμε και στα πλάγια να κλείσει καλά.
  • Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ξεκινάμε να ψήνουμε τον κιουνεφέ.

  • Στα 7-8 λεπτά ελέγχουμε αν έχει χρυσαφίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά, μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η επάνω.

  • Μόλις ψηθεί και η άλλη πλευρά αποσύρουμε από την φωτιά και σιροπιάζουμε.
  • Αφήνουμε τον κιουνεφέ μερικά λεπτά να ρουφήξει το σιρόπι και σερβίρουμε με μπόλικο σπασμένο φιστίκι.


Tips:
  • Αν επιλέξετε να ψήσετε τον κιουνεφέ στον φούρνο ψήνετε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνεια.
  • Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri.
  • Αν δεν θέλετε να χρησιομοιήσετε μοτσαρέλα σε μπλοκ χρησιμοποιήστε φρέσκια ή ανθότυρο ή μυζήθρα εναλλακτικά ένα μείγμα από αυτά.
  • Μπορείτε να σιροπιάσετε τον κιουνεφέ όσο θέλετε, οπότε μπορείτε να ρίξετε την μισή ποσότητα του σιροπιού και κατόπιν να σιροπιάζετε κάθε κομμάτι.




funkycook.gr
 
Back to top!