ΥΛΙΚΑ:
- 300 gr. φύλλο για κανταϊφι
- 300 gr. τυρί μοτσαρέλα
- 200 gr. βούτυρο
- Φυστίκι Αιγίνης ανάλατο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 300 gr. ζάχαρη
- 220 ml. νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα υγρής βανίλιας
- 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και τρίβουμε το τυρί.
- Ανοίγουμε το φύλλο κανταϊφι και το «ξεμαλλιάζουμε» ώστε να γίνει αέρινο.
- Επιλέγουμε τον τρόπου που θέλουμε να ψήσουμε τον κιουνεφέ, η μια περίπτωση είναι να το ψήσουμε στον φούρνο και η άλλη, πιο εύκολη, σύντομη και πιο νόστιμη, κατ” εμέ, είναι να ψήσουμε τον κιουνεφέ σε ένα τηγάνι.
- Παράλληλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να γίνουν σιρόπι μαζί με φλούδες από το λεμόνι και στο τέλος ρίχνουμε την υγρή βανίλια.
- Τοποθετούμε την μισή ποσότητα από το φύλλο κανταϊφι σε ένα βαρύ τηγάνι και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα του βουτύρου να βραχεί καλά όλο το φύλο.
- Πατάμε το φύλλο με το χέρι μας πιέζοντάς το και προσθέτουμε το τυρί.
- Από πάνω καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πιέζουμε να πάρουμε μια συμπαγή «πίτα».
- Πιέζουμε και στα πλάγια να κλείσει καλά.
- Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ξεκινάμε να ψήνουμε τον κιουνεφέ.
- Στα 7-8 λεπτά ελέγχουμε αν έχει χρυσαφίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά, μόλις ψηθεί αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η επάνω.
- Μόλις ψηθεί και η άλλη πλευρά αποσύρουμε από την φωτιά και σιροπιάζουμε.
- Αφήνουμε τον κιουνεφέ μερικά λεπτά να ρουφήξει το σιρόπι και σερβίρουμε με μπόλικο σπασμένο φιστίκι.
Tips:
- Αν επιλέξετε να ψήσετε τον κιουνεφέ στον φούρνο ψήνετε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η επιφάνεια.
- Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri.
- Αν δεν θέλετε να χρησιομοιήσετε μοτσαρέλα σε μπλοκ χρησιμοποιήστε φρέσκια ή ανθότυρο ή μυζήθρα εναλλακτικά ένα μείγμα από αυτά.
- Μπορείτε να σιροπιάσετε τον κιουνεφέ όσο θέλετε, οπότε μπορείτε να ρίξετε την μισή ποσότητα του σιροπιού και κατόπιν να σιροπιάζετε κάθε κομμάτι.
funkycook.gr