Searching...
Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Κουκουβάγιες παραδοσιακές (Ρέθυμνο)


Η αυθεντική συνταγή για τον παραδοσιακό κρητικό ντάκο.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:
  • 4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 µεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική*, χοντροθρυμματισμένη
  • 15 - 20 αλατσοελιές** ή άλλες ζαρωμένες ελιές της αρεσκείας μας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  • Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
  • Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Tips:
  • Αντί για ξινομυζήθρα μπορούμε να βάλουμε φέτα, αιγοπρόβεια ή γίδινη, ή όποιο άλλο ξινοτύρι μάς αρέσει, π.χ. κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, αλλά και το πιο ελαφρύ ανθότυρο.
  • Οι αλατσοελιές ή ψιλολιές είναι μικρές, σταφιδιασμένες και αλατισμένες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά ή Τσουνάτη. Παράγονται στην Κρήτη. Τις βρίσκουμε σε κρητικά και άλλα μπακάλικα.


gastronomos.gr
 
Back to top!