Η αυθεντική συνταγή για τον παραδοσιακό κρητικό ντάκο.
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:
- 4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
- 2 µεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική*, χοντροθρυμματισμένη
- 15 - 20 αλατσοελιές** ή άλλες ζαρωμένες ελιές της αρεσκείας μας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Tips:
- Αντί για ξινομυζήθρα μπορούμε να βάλουμε φέτα, αιγοπρόβεια ή γίδινη, ή όποιο άλλο ξινοτύρι μάς αρέσει, π.χ. κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, αλλά και το πιο ελαφρύ ανθότυρο.
- Οι αλατσοελιές ή ψιλολιές είναι μικρές, σταφιδιασμένες και αλατισμένες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά ή Τσουνάτη. Παράγονται στην Κρήτη. Τις βρίσκουμε σε κρητικά και άλλα μπακάλικα.
gastronomos.gr