Searching...
Κυριακή 14 Ιουνίου 2015
Κυριακή, Ιουνίου 14, 2015

Καλοκαιρινό κέικ φρούτων με τραγανή κρούστα


ΥΛΙΚΑ:

Για την τραγανή κρούστα (streusel):

  • ⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (40g)
  • ¼ κούπας ζάχαρη (50g)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • ¼ κούπας παγωμένο βούτυρο (όχι soft), σε μικρά κομμάτια (55g)

Για το κέικ:

  • 1⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (170g)
  • +3 κ.σ. αλεύρι για το πασπάλισμα των φρούτων
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¾ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (170g)
  • 1 κούπα ζάχαρη (200g)
  • 1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 250g ώριμα αλλά σφιχτά βερίκοκα και ροδάκινα, κομμένα σε κομμάτια των 2cm (περίπου 3 μεγάλα βερίκοκα και 2 μικρά ροδάκινα)
  • 250g ανάμικτα κόκκινα φρούτα (κεράσια, φράουλες, μούρα, βατόμουρα), τα μεγάλα κομμένα σε κομμάτια (περίπου 2 κούπες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και τοποθετείτε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνετε μια τετράγωνη φόρμα ή ένα στρόγγυλο ταψάκι 23εκατοστών.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε τρίβοντας με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο.
  • Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και το αφήνετε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάτε το βούτυρο με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτετε ¼ της κούπας ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτετε σταδιακά τα υπόλοιπα ¾ της ζάχαρης συνεχίζοντας το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα. Σταματάτε το μίξερ και καθαρίζετε τα τοιχώματα, τον πάτο του κάδου και το φτερό του μίξερ με μια σπάτουλα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε στη μεσαία προς υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά (η ζάχαρη δε θα έχει διαλυθεί τελείως). Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί το πρώτο πριν ρίξετε το επόμενο. Σταματάτε το μίξερ και καθαρίζετε για δεύτερη φορά με τη σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στη ζύμη. Η ζύμη θα είναι πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ.
  • Πασπαλίζετε τα κομμένα φρούτα με το αλεύρι (3 κ.σ.) και προσθέτετε τα μισά στη ζύμη ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνετε τη ζύμη ομοιόμορφα στη βουτυρωμένη φόρμα και σκορπάτε τα υπόλοιπα φρούτα στην επιφάνεια. Πασπαλίζετε τα φρούτα με το μείγμα του streusel.
  • Ψήνετε για 45 με 50 λεπτά. Αν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο. Μεταφέρετε την φόρμα σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.



mama365.gr
 
Back to top!