Searching...
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015
Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2015

Παγωτό γιαούρτι με καραμελωμένα ροδάκινα



ΥΛΙΚΑ:

Για τα καραμελωμένα ροδάκινα:
  • 750g (καθαρό βάρος) ώριμα ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • ¾ κούπας ζάχαρη (150g)
  • ½ λοβός βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • ¼ κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Για το παγωτό γιαούρτι:
  • 2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι πλήρες 10% (≈500g)*
  • 1 κ.σ. μέλι (20g)
  • 1 κ.σ. βότκα (προαιρετικά, διατηρεί το παγωτό πιο μαλακό)**
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Για τα καραμελωμένα ροδάκινα: Βάζουμε τα κομμάτια ροδάκινου σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Κρατάμε τα σποράκια στην άκρη (θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε το γιαούρτι) και προσθέτουμε το λοβό στα ροδάκινα. Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνη, την προσθέτουμε στο τέλος. Βράζουμε τα ροδάκινα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα κυκλικά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν τα ροδάκινα και να πήξει το σιρόπι, περίπου 30-40 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το λοβό βανίλιας (τώρα προσθέτουμε τη βανιλίνη) και αφήνουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε ελαφρά τα καραμελωμένα ροδάκινα στο multi ή στο μπλέντερ, τόσο ώστε να μη γίνουν πουρές αλλά να υπάρχουν και κομματάκια. Βάζουμε τον πολτό στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.
  • Για το παγωτό γιαούρτι: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και τα σποράκια βανίλιας. Προσθέτουμε τον πολτό από τα ροδάκινα, τη βότκα (ή άλλο ποτό με ουδέτερη γεύση) και αναμειγνύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της για την παρασκευή παγωτού. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν το παγωτό αρχίσει να παγώνει, το βγάζουμε, το ανακατεύουμε με το σύρμα για να αφρατέψει και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά ακόμη, έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Το διατηρούμε στην κατάψυξη.
Tips:
  • Προτιμάμε στραγγιστό γιαούρτι γιατί περιέχει λιγότερο νερό με αποτέλεσμα να κρυσταλλώνει πιο δύσκολα. Επίσης, αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι με λίγα λιπαρά (2%), το πλήρες γιαούρτι δίνει πιο αφράτο και μαλακό παγωτό.
  • Η ποσότητα του αλκοόλ είναι πολύ μικρή και δεν επηρεάζει τη γεύση του παγωτού αλλά επηρεάζει την υφή του διατηρώντας το πιο μαλακό κι εμποδίζοντας τη δημιουργία κρυστάλλων.


kouzinista.wordpress.com
 
Back to top!