Searching...
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ρολά κανέλας με κρέμα eggnog


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βγάζεις αυτά τα ρολά κανέλας αχνιστά από τον φούρνο. Το βασικό στοιχείου του γλάσου μας είναι το eggnog. To eggnog είναι μία υπέροχη κρέμα με βάση το γάλα. Καταναλώνεται στον Καναδά και την Αμερική κυρίως τα Χριστούγεννα. Συνήθως περιέχει αλκοόλ ενώ πολλές φορές το αρωματίζουμε με καφέ ή τσάι.

Ρολά κανέλας με κρέμα *eggnog. Δοκιμάστε τα…

ΥΛΙΚΑ:

  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι σπιτική κρέμα eggnog (παρακάτω η συνταγή)
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
  • 1 κρόκο αυγού + 1 αυγό
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 1/3 φλιτζάνια αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το γάλα, το eggnog και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 6-8 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ανακατεύουμε μέσα και τα αυγά. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά. Τοποθετούμε τη μπάλα ζύμης σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος για 2 ώρες.

Για τη γέμιση: 

  • Ανακατεύουμε 1/3 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη και 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος 1 εκατοστού. Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε από πάνω με την ζάχαρη και την κανέλα. Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό και κόβουμε κομμάτια 5-6 εκατοστών σε πάχος. Τα βάζουμε μέσα σε ένα βουτυρωμένο σκεύος.
  • Ψήνουμε στους 180°C για 25-30 λεπτά μέχρι οι κορυφές να αρχίζουν να ροδίζουν. Παράλληλα φτιάχνουμε το γλάσο.


Γλάσο με eggnog:

ΥΛΙΚΑ:

  • 1/4 φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας eggnog (παρακάτω η συνταγή)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Χτυπάμε τη ζάχαρη στο eggnog και το εκχύλισμα μέχρι να μην υπάρχουν κομμάτια. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από τα ζεστά ρολά με κανέλα.


* Συνταγή για Eggnog:

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κρόκο αυγού
  • 20 ml ποτό cointreau
  • 30 ml σκούρο ρούμι
  • 100 ml γάλα
  • λίγη κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Χτυπάμε πολύ καλά τον κρόκο με το γάλα και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε το cointreau και το ρούμι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση και περισσότερες θερμίδες, χτυπάμε λίγη κρέμα σε ελαφριά σαντιγί και βάζουμε μια κουταλιά από πάνω.


marymarycook.gr
 
Back to top!