Searching...
Πέμπτη 15 Μαΐου 2014
Πέμπτη, Μαΐου 15, 2014

Τάρτα φράουλας με κρέμα βανίλιας


Υλικά για μια μικρή ταρτιέρα:

  • 450 γρ. φράουλες
  • 4 κ. σ. μαρμελάδα φράουλα+ 4 κ. σ. νερό (προαιρετικά)
  • Για τη βάση της τάρτας (ή 1 φύλλο κουρού)
  • 350 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 225 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια-σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
  • ξύσμα 1/ 2 λεμονιού
  • 1 αβγό 
  • Για την κρέμα βανίλιας
  • 2 λουβιά βανίλια, ανοιγμένα κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού
  • 150 ml πλήρες γάλα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό
  • 2 κρόκοι αβγών 
  • 100 γρ. ζάχαρη, αρωματισμένη με βανίλια (σε ειδικά σακουλάκια, στα σούπερ-μάρκετ) 
  • 20 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι 

Εκτέλεση: 

  • Ρίχνουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας, Σχηματίζουμε ένα λακκάκι στη μέση του και ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα και στη συνέχει το αβγό. 
  • Με τα δάχτυλα, ανακατεύουμε το μείγμα σπρώχνοντας όλα τα υλικά προς το κέντρο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη, να σταθεί για 2 ώρες στο ψυγείο. 
  • Την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλ. Την τοποθετούμε σε μια ελαφρά βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκ. την τρυπάμε με τη μύτη ενός πιρουνιού, τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και την ψήνουμε άδεια, αλλά με κάποιο βάρος πάνω στο χαρτί, σε προθερμασμένο στους 190ο, φούρνο για 10-15 λεπτά. 
  • Στη συνέχεια, βάζουμε το χαρτί και το βάρος συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, στους 150ο. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Ανοίγουμε το λουβί και ρίχνουμε τους σπόρους της βανίλιας σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. 
  • Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να εκχυλιστεί η βανίλια μέσα στο μείγμα αυτό για 15 λεπτά. 
  • Χτυπάμε το αβγό και τους κρόκους με την αρωματική ζάχαρη και μόλις πάρει χρώμα απαλό κίτρινο το μείγμα και αφρατέψει, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά. 
  • Σουρώνουμε το μείγμα της βανίλιας μέσα στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας το συνεχώς. Βάζουμε το νέο μείγμα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση ανακατεύοντας το συνεχώς, για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει. 
  • Το μεταγγίζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Βγάζουμε τη βάση της τάρτας από την ταρτιέρα, τη βάζουμε σε μια πιατέλα και στρώνουμε ομοιόμορφα  τις φράουλες απάνω της. 
  • Μπορούμε όμως να βράσουμε τη μαρμελάδα με το νερό για λίγα λεπτά, να τη σουρώσουμε και να περιχύσουμε τις φράουλες. Τις συνοδεύουμε με τη χλιαρή κρέμα βανίλιας.


Tip
Η κρέμα βανίλιας γίνεται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε μπεν-μαρί.

Πηγή: athinorama.gr
 
Back to top!