Searching...
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014
Πέμπτη, Μαΐου 15, 2014

Βίδες με πράσινα λαχανικά και προσούτο


Υλικά:

  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το τέλος
  • 4 πράσινα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτά κομματάκια
  • 1 κ. κ. αλάτι
  • 125 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 125 ml ζωμό κότας
  • 2 ματσάκια σπαράγγια, κομμένα διαγωνίως σε κομμάτια των 2,5 εκ 
  • 2 φλιτζάνια καθαρισμένο αρακά (περίπου 1 κιλό φρέσκος, πριν τον καθαρίσουμε) 
  • 1 πακέτο βίδες ή φιογκάκια ή τριβελάκια
  • 1 μαρούλι ή 1 αϊσπέργκ, κομμένο σε κομμάτια
  • 150 γρ. παρμεζάνα + λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 3-4 κ. σ. ψιλοκομμένο, μαϊντανό 
  • 120 γρ. ψιλοκομμένο προσούτο 

Εκτέλεση: 

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαρύ και φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. 
  • Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να σωθεί το κρασί και να μελώσουν τα κρεμμυδάκια. 
  • Προσθέτουμε και το ζωμό και μόλις πάρει βράση υπολογίζουμε 1-2 λεπτά ακόμα και απομακρύνουμε από τη φωτιά το τηγάνι.  
  • Ζεματάμε τα σπαράγγια σε καυτό νερό για 2-4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. 
  • Ρίχνουμε τον αρακά στην κατσαρόλα που βράσαμε τα σπαράγγια και τον ζεματάμε κι αυτόν για 2 λεπτά και τον μεταφέρουμε με την τρυπητή κουτάλα στο μπολ με το κρύο νερό. 
  • Στη συνέχεια σουρώνουμε τα λαχανικά, βάζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε, αφού κρατήσουμε περίπου 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. 
  • Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ξανά τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το μαρούλι και το αφήνουμε 1 λεπτό να μαραθεί, ρίχνουμε τα λαχανικά και τα ζεσταίνουμε κι αυτά, προσθέτουμε τα μισά ζυμαρικά και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. 
  • Πασπαλίζουμε τον μαϊντανό, ρίχνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά, προσθέτουμε και λίγο από το νερό τους και ανακατεύουμε ξανά. 
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μια σαλατιέρα. Ρίχνουμε από πάνω το προσούτο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγη ακόμα παρμεζάνα.
Πηγή: athinorama.gr
 
Back to top!