Υλικά
Για τη σάλτσα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ. κ. ξερή ρίγανη
- 1/2 κ. κ. μπούκοβο
- αλάτι και πιπέρι
- 2 κ. σ. πελτές
- 800 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τα σπόρια τους
Για τα σουτζουκάκια
- Ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνι
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1/4 μικρού κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
- 700 γρ κιμά γαλοπούλας
- 300 γρ σπανάκι βρασμένο και καλά στραγγισμένο
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 70 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ. σ. μαραθόσπορο, κοπανισμένο
- 1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ. κ. αλάτι
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 5 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και το μπούκοβο, αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι τον πελτέ, διαλυμένο σε 1 κουταλιά νερό και μόλις αναμειχθεί με το μείγμα και σιγοβράσει μαζί του για 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και διαλύοντας τες με τα χέρια μας ή μια σπάτουλα.
- Τα βράζουμε όλα μαζί για 20–25, μέχρι να πήξει η σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε ξανά αν χρειαστεί.
- Ανακατεύουμε τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ, ζυμώνουμε το μείγμα καλά και το πλάθουμε σε ρολάκια, σαν σουτζουκάκια ή σε μπάλες σαν κεφτέδες.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, το αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και απλώνουμε τα σουτζουκάκια μας στο ταψί και τα ψήνουμε στο γκριλ ή σε προθερμασμένο στους 190ο -200ο, φούρνο για 15-18 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος που επιλέξαμε.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψημένα σουτζουκάκια στη σάλτσα, ενόσω βράζει ακόμα, και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά και να ανακατευτούν μαζί της.
Πηγή: athinorama.gr