Searching...
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Κοτόπιτα με πράσο και κρεμμύδια


ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κομμάτια στήθος από κοτόπουλο με την πέτσα
  • 2 αυγά, 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (όχι πικάντικο και αλμυρό)
  • 300 γρ. φύλλο κρούστας
  • Περίπου 450 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Λιωμένο ή λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βράζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ξαφρίζουμε. Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και λίγο αλάτι. Όταν το κρέας είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Το ζουμί με τα κρεμμύδια το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας έως ότου ελαττωθεί ο όγκος του κατά 2/3 περίπου και γίνει ένας πηχτός χυλός. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το ψαχνό από το κοτόπουλο.
  • Ρίχνουμε στο ζουμί της κατσαρόλας το κοτόπουλο, το τυρί, την κρέμα γάλακτος, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι, τα αυγά και ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί, λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε ώστε να γίνουν μια μάζα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 °C. 
  • Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο ή λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με το βούτυρο/λάδι. Ρίχνουμε το μείγμα, απλώνουμε καλά ώστε να πάει παντού και σκεπάζουμε, με τον ίδιο τρόπο, με τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 25΄-30΄. Μόλις ψηθεί και πάρει χρυσόξανθο χρώμα βγάζουμε, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Tip: Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα τα επάνω φύλα για να μην καούν.

Πηγή: athensvoice.gr
 
Back to top!