Searching...
Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας (Χουνκιάρ Μπεγεντί)


ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά, σε κομμάτια 
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη*
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 5-6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
  • 1 1/2 κ. μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 1/2 - 3 φλ.τσ. γάλα ζεστό
  • 1/2 φλ τσ. τριμμένη γραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε μαζί 3'-4', μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2΄. 
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι. 
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί τουλ. 1.30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει πολύ. 
  • Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί. Στο μεταξύ, πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. 
  • Τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στη φωτιά του γκαζιού, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό. 
  • Αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. 
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο. 
  • Όταν αφρίσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει. 
  • Προσθέτουμε τον πολτό της μελιτζάνας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 3'-4΄, ανακατεύοντας, να μην κολλήσει. 
  • Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. 
  • Την αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. 
  • Αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί 10'. 
  • Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ και βάζουμε επάνω το κρέας με τη σάλτσα του. 


Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με 1 1/2 φλ. τσ. τριμμένη ντομάτα κουτιού. 
 
Back to top!