ΥΛΙΚΑ:
- 1 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά, σε κομμάτια
- 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη*
- 1 κ.σ. πελτέ
- 5-6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
- 1 1/2 κ. μελιτζάνες φλάσκες
- 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 2 1/2 - 3 φλ.τσ. γάλα ζεστό
- 1/2 φλ τσ. τριμμένη γραβιέρα
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε μαζί 3'-4', μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2΄.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί τουλ. 1.30 ώρα, μέχρι να μαλακώσει πολύ.
- Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί. Στο μεταξύ, πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες.
- Τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στη φωτιά του γκαζιού, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό.
- Αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο.
- Όταν αφρίσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει.
- Προσθέτουμε τον πολτό της μελιτζάνας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 3'-4΄, ανακατεύοντας, να μην κολλήσει.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Την αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί 10'.
- Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ και βάζουμε επάνω το κρέας με τη σάλτσα του.
Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με 1 1/2 φλ. τσ. τριμμένη ντομάτα κουτιού.