Searching...
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Η τέλεια καπονάτα


ΥΛΙΚΑ:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγαλούτσικες 
  • 2 κ. ώριμες, νόστιμες ντομάτες 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι 
  • 1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη (από ξυδάτη) 
  • 200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα 
  • 100 γρ. κουκουνάρι 
  • 50 γρ. ζάχαρη 
  • 50 ml ξύδι από λευκό κρασί 
  • 3 σκ. σκόρδο σε φετάκια 
  • 1 1/2 φλ.τσ. φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού 
  • 1 κ.γ. ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια) 
  • Ελαιόλαδο 
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε οριζόντιες φέτες του 1 εκ. περίπου και τις βυθίζουμε σε αλατισμένο νερό για 20'. 
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο μούλτι και το μαραίνουμε 4'-5' με ελαιόλαδο, σε μέτρια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει. 
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τη ρίγανη, αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει 10'. 
  • Προσθέτουμε τότε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μερικά λεπτά ακόμα. Περνάμε τη σάλτσα στο μούλτι μαζί με μερικά φύλλα από τον βασιλικό και ξαναβράζουμε προσθέτοντας την κάπαρη, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή αρκετά πηχτή σάλτσα. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε τις φέτες σε κυβάκια 1 εκ. 
  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. 
  • Τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. 
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σάλτσα με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. 
  • Ζεσταίνουμε ελαφρά για 3' ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν τα υλικά. 
  • Αφήνουμε την καπονάτα να σταθεί 1 ώρα και τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα σαν ορεκτικό, με φετάκια καλού ψωμιού. 
Ιταλική συνταγή


Πηγή: athinorama.gr
 
Back to top!