Searching...
Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Γαρδούμπα Λαδορίγανη


ΥΛΙΚΑ:
  • 1 μεγάλη αρνίσια συκωταριά (μαζί με το πνευμόνι)
  • 2 μπόλιες αρνίσιες
  • 1 κιλό έντερα αρνίσια, πλυμένα και καθαρισμένα
  • ½ κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ξερός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας ρίγανη, ξερή ή φρέσκια
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε μια επιφάνεια κοπής κόβετε σε μικρά κομμάτια τη συκωταριά μαζί με το πνευμόνι. Το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με κρύο νερό και μια κουταλιά ξίδι για να φύγει το αίμα. Τα αφήνετε για 10 λεπτά και στραγγίζετε. Σε ένα βαθύ μπολ βάζετε τη στραγγισμένη, κομμένη συκωταριά με το πνευμόνι να μαριναριστεί μαζί με τον μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη το μπολ και το τοποθετείτε στο ψυγείο. Αφήνετε να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον.
  • Βγάζετε την κομμένη συκωταριά από το ψυγείο και τη στραγγίζετε από τα υγρά της σε ένα τρυπητό σκεύος. Απλώνετε ένα κομμάτι μπόλια σε μια λεία επιφάνεια, προσθέτετε σε αυτό ένα κομμάτι από το μαριναρισμένο συκώτι και πνευμόνι και το τυλίγετε σε ρολό. Κόβετε την μπόλια και συνεχίστε με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Παίρνετε το έντερο και αρχίζετε να τυλίγετε, ξεκινώντας από το κέντρο του. Στη συνέχεια, παίρνετε την άκρη του και την περνάτε κάτω από το έντερο, μέχρι να τυλιχθεί καλά και να μη φαίνεται καθόλου η μπόλια. Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα στους 180oC για 10 λεπτά.
  • Τοποθετείτε τη γαρδούμπα σε ταψί περιχύνοντάς τη με το ελαιόλαδο. Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το τοποθετείτε στη μεσαία σχάρα και αφήνετε να ψηθεί καλυμμένο για 20 λεπτά στους 180oC. Κατόπιν, ξεσκεπάζετε για να πάρει χρώμα, περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Αφήνετε να ψηθεί για ακόμη 25-30 λεπτά. Σερβίρετε τη γαρδούμπα ζεστή.

Πηγή: ab.gr
 
Back to top!