Searching...
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη γεμιστή Γαλοπούλα στη γάστρα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 – 10 ΜΕΡΙΔΕΣ:
  • 1 γαλοπούλα, περίπου 4 κιλά
  • 3  φλιτζάνια λευκό  ξηρό κρασί

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 4 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα ή Αρμπόριο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1  ½ μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό μανιτάρια πόρτο μπέλο, κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 30 γρ. αποξηραμμένα μανιτάρια πορτσίνι, μουσκεμένα σε κρύο νερό
  • 250 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 2 μερίδες Ζωμό κότας
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα βαθύ σκεύος, βράζουμε 5  φλιτζάνια νερό, ρίχνουμε τον πρώτο σπιτικό ζωμό κότας Knorr και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο μπέικον. Όταν μαλακώσουν ελαφρά και τα δυο υλικά, προσθέτουμε το ρύζι και το γυαλίζουμε στο ελαιόλαδο, ανακατεύοντάς το για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια πόρτο μπέλο, τα μουσκεμένα μανιτάρια πορτσίνι, αφού πρώτα τα έχουμε στραγγίσει καλά,  και 2 ½ φλιτζάνια ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε 2  ½ φλιτζάνια ζωμό ακόμη, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό και να χυλώσει ελαφρά μέσα στην κατσαρόλα.
  • Ετοιμάζουμε τη γαλοπούλα: Την πλένουμε, τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την αλατοπιπερώνουμε μέσα - έξω. Γεμίζουμε με τη γέμιση και αυτή που περισσεύει -γιατί είναι αρκετή- την κρατάμε στην άκρη (αν θέλουμε ράβουμε την κοιλιά της γαλοπούλας , χωρίς όμως να είναι απαραίτητο). Βάζουμε τη γαλοπούλα  σε γάστρα με το στήθος προς τα κάτω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 60 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και γυρίζουμε την γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω.
  • Προσθέτουμε το κρασί πάνω στην γαλοπούλα και 4 φλιτζάνια έτοιμο βρασμένο ζωμό κότας που μας έχει περισσέψει. Βάζουμε γύρω από την γαλοπούλα  τη γέμιση που μπορεί να μας έχει περισσέψει.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 35 λεπτά ακόμη. Κατόπιν, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. Αφήνουμε τη γαλοπούλα  να πάρει χρώμα για 10-15 λεπτά  και αποσύρουμε από το φούρνο. 
  • Σερβίρουμε τη γαλοπούλα κομμένη, σε κομμάτια με τη γέμιση.
knorr.gr
 
Back to top!