Searching...
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Βαρβάρα: Το υπέροχο γλυκό της Θράκης


Έχει θρησκευτικές ρίζες και παρασκευάζεται την παραμονή της ονομαστικής γιορτής.

Είναι γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της αγίας Βαρβάρας, δηλαδή στις 3 Δεκεμβρίου και μοιράζεται σε μπολάκια σε γείτονες για να έχουν καλή υγεία αλλά και προς τιμήν της αγίας, από όπου και το όνομά της.

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γραμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 10 σύκα ξερά
  • Δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • Χουρμάδες
  • 200 γραμ. καρύδια χονδροκομμένα
  • Κανέλα
  • 1 βάζο ταχίνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι την προπαραμονή της αγίας Βαρβάρας.
  • Την παραμονή της γιορτής βράζουμε το σιτάρι στη χύτρα για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το περισσότερο σιτάρι και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αυτά.
  • Αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει πολύ καλά.
  • Όταν έχουν βράσει πολύ καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Όταν λιώσει και η ζάχαρη, σβήνουμε και προσθέτουμε το ταχίνι.
  • Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκια.
  • Σε κάθε μπολάκι, βάζουμε από πάνω 1 κουταλιά καρύδια, κανέλα και στολίζουμε με 1 χουρμά και 1 δαμάσκηνο.
Πηγή: metrogreece.gr
 
Back to top!