Searching...
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Μήλα γεμιστά ψητά στο φούρνο με σιρόπι τομάτας


ΥΛΙΚΑ:
  • 4 μήλα κόκκινα μέτρια
  • 180 γρ. Βιτάμ
  • 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού κανέλλα σε σκόνη
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές σούπας σταφίδες ξανθές
  • 350 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα περασμένα στο μπλέντερ
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 5 κουταλιές σούπας τριμμένη ψίχα καρυδιού
  • Λίγο αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί
  • Συνταγή για σιρόπι
  • 2 ποτήρια του νερού νερό
  • 2/3 του ποτηριού νερού Ketchup
  • ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλάκι γλυκού γλυκόζη (εάν έχετε) ή 1 φέτα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα κανέλλα σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ξεκίνα πλένοντας τα μήλα.
  • Αν έχεις το ειδικό εργαλείο, βγάλε την καρδιά με τα κουκούτσια και φύλαξέ τα (αν πάλι δεν έχεις το ειδικό εργαλείο, θα κάνεις τη δουλειά σου με ένα μαχαίρι και λίγη υπομονή παραπάνω).
  • Ρίξε σε ένα μπολ τη μαργαρίνη, το τριμμένο καρύδι, τη ζάχαρη, κανέλλα, γαρύφαλλο, τα πολτοποιημένα βερίκοκα και τις σταφίδες, αφού πρώτα τις μουσκέψεις για 20 λεπτά στο κονιάκ.
  • Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά, για να γίνουν μια σφικτή μάζα, και γέμισε τα μήλα εκεί που κάποτε ήταν η καρδιά.
  • Μιας και λέμε για την καρδιά, θυμάσαι που δεν σου έκανε καρδιά να την πετάξεις; Να που τώρα θα χρειαστεί! Κόψε το πάνω και το κάτω μέρος με ένα μαχαίρι και τάπωσε τα μήλα, για να μην έχεις περιπέτειες όταν θα τα βάλεις στο ταψί.
  • Γιατί όταν τελειώσεις με τις καρδιές, θα βάλεις τα μήλα σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο (θα ευχαριστείς τον εαυτό σου γι’ αυτό την ώρα του πλυσίματος). Ψήσε για 40 λεπτά σε μέτριο προς δυνατό φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 170-180°C.
  • Όσο ψήνονται τα μήλα, φτιάξε το σιρόπι ρίχνοντας σε ένα μικρό σκεύος το νερό, την κέτσαπ Hellmann's, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη ή τη φέτα λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο, και βράζοντας για 40 λεπτά.
  • Μην ξεχάσεις να ξαφρίζεις το σιρόπι –να βγάζεις τον αφρό εννοούμε- σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν θες, μπορείς να προσθέσεις μία κουταλιά της σούπας μέλι.
  • Σέρβιρε τα μήλα ζεστά σε μία πιατέλα και περίχυσέ τα με το σιρόπι, αφού έχει κρυώσει. Ρίξε, αν θες από πάνω, λίγη ζάχαρη άχνη, κανέλλα και λίγο μέλι για πιο ωραία εμφάνιση και ετοιμάσου για συγχαρητήρια.

Καλή όρεξη!

Πηγή: cookoo.gr
 
Back to top!