Searching...
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2014

Βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα


ΥΛΙΚΑ:
  • 350 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 420 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 250 ml γάλα
  • 3 αυγά
  • 3 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα αυγά με τις βανίλιες.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά στο μίγμα βουτύρου ενώ ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 20 cm.
  • Προσθέτουμε το μίγμα μέχρι τη μέση του τσέρκι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 40-50 λεπτά.
  • Μόλις ψηθεί βάζουμε το κέρμα στην κάτω πλευρά της βασιλόπιτας.
  • Ανοίγουμε τηζαχαρόπαστα και τη στρώνουμε πάνω στο κέικ. Κόβουμε ότι περισσεύει από τις άκρες και στολίζουμε τη βασιλόπιτα.
ΥΛΙΚΑ για τη ζαχαρόπαστα:
  • 1 κιλό άχνη
  • 2 φακελάκια των 10 γρ. ζελατίνη
  • 1 κουταλιά γλυκερίνη
  • 1/2 κούπα γλυκόζη
  • 1/4 κούπας νερό 
  • 3 βανίλιες 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα διαλύουμε τη ζελατίνη στο νερό και ρίχνουμε τη γλυκόζη. Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και ανακατεύουμε να λειώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε τη γλυκερίνη και τις βανίλιες και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την άχνη και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ξεκινάμε το ζύμωμα παίρνοντας άχνη από τα πλαϊνά και την ενσωματώνουμε στη μπάλα ζύμης που δημιουργείται. 
  • Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλη η άχνη. Αν το υγρό μείγμα καίει όταν το ρίξουμε χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι στην αρχή για να ανακατέψουμε.
  • Όταν είναι έτοιμη η ζαχαρόπαστα και αν θέλουμε να τη δουλέψουμε αργότερα, την τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη, ώστε να μην έχει αέρα και να μην ξεραθεί. 

  • Για να καλύψουμε το κέηκ θα χρειαστεί να ανοίξουμε την ζαχαρόπαστα σε φύλλο. 
  • Για να μη μας κολλάει θα πασπαλίσουμε τον πάγκο εργασίας με λίγη άχνη και θα ανοίξουμε το φύλλο όπως κάνουμε για μια πίτα. 
  • Είναι καλό ο πλάστης που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι πλάστης σιλικόνης γιατί ο ξύλινος αφήνει γραμμές πάνω στη ζαχαρόπαστα. Όμως αν δεν έχουμε, μπορούμε να καλύψουμε τον ξύλινο πλάστη μας σφιχτά με διάφανη μεμβράνη, όπως έκανα εγώ. Δουλεύεται μια χαρά.
  • Εάν θέλουμε να χρωματίσουμε τη ζαχαρόπαστα θα τη χωρίσουμε σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι θα βάλουμε μερικές σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής που προτιμάμε και θα ζυμώνουμε με τα χέρια να ενσωματωθεί το χρώμα στη ζύμη.
  • Λέγεται ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε χρώμα σε μορφή πάστας κι όχι υγρό αλλά για εμένα το υγρό χρώμα δούλεψε καλύτερα γιατί επανέφερε κατά κάποιο τρόπο την υγρασία στη ζαχαρόπαστα.
  • Μπορούμε να κάνουμε ότι σχέδια θέλουμε χρησιμοποιώντας κουπ πατ ή ότι άλλο διαθέσιμο υλικό έχουμε χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας. Τα στολίδια κολλάνε πάνω στο μεγάλο φύλλο ζαχαρόπαστας με λίγο νεράκι (βρέχουμε ελάχιστα τα χέρια και ακουμπάμε με τα δάχτυλα, όπου θέλουμε να κολλήσουμε) ή χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα ζαχαρόπαστας π.χ μεγέθους φακής, που την πλάθουμε και πατάμε να πλατύνει για να κολλήσουμε.
nostimesyntages.gr
 
Back to top!