Searching...
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2014

Βασιλόπιτα με αμύγδαλα ή καρύδια


Προετοιμασία: 20 λεπτά λεπτά
Μαγείρεμα: 45-50 λεπτά λεπτά

ΥΛΙΚΑ:

  • Βούτυρο φρέσκο 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Ζάχαρη 2 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Αυγά 6 τεμ.
  • Βανίλιες σε σκόνη 2 τεμ.
  • Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 πακέτο κοσκινισμένο
  • Γάλα 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Κανέλα 1/2 κουταλιά της σούπας
  • Γαρύφαλλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι 1 πρέζα
  • Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αμύγδαλα ή καρύδια 1 φλυτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού 1 1/2 κουταλιά της σούπας
  • Κονιάκ 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  • Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τους κρόκους σε ένα άλλο μπολ. 
  • Προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα βούτυρο-ζάχαρης πρώτα τους χτυπημένους κρόκους και μετά την μαρέγκα σιγά σιγά για να μην κόψει και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, γάλα, βανίλιες, κανέλα, γαρύφαλλο, σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, κονιάκ,  ρίχνουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 
  • Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια σε ένα τηγάνι ίσα να πάρουν χρώμα (ή στον φούρνο σε ένα ταψί) και τα προσθέτουμε χοντροκομμένα στο παραπάνω μείγμα. 
  • Σε ένα ταψί βουτυρωμένο στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα. Βάζουμε και το φλουρί μας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο κάπου εκεί μέσα.  
  • Στολίζουμε με ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω – κάτω (όχι στον αέρα) στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). 
  • Αν θέλουμε όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ετοιμάζουμε γλάσο λευκής σοκολάτας και αλείφουμε από πάνω.
chefoulis.gr
 
Back to top!