Searching...
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Μελιτζάνες με παρμεζάνα



Ένα κλασικό πιάτο που τρώγεται μόνο του ή συνοδεύει ψητά κρέατα.

ΥΛΙΚΑ για 8-10 πιάτα:
  • Ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φετούλες
  • 4 φλ. σάλτσα ντομάτα, όπως σας αρέσει
  • 2 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμένη
  • ¼ φλ. φύλλα βασιλικού χοντροκομμένα
  • 1 κ.τ. καυτερή πάπρικα, μπούκοβο
  • αλάτι και φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 3 φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 5 αυγά
  • 3 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες 5mm
  • 4 φλ. τυρί ρικότα
  • ½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού κομμένα
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 φλ. μοτσαρέλλα κομματιασμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε για 1 λεπτό σε ελαιόλαδο το σκόρδο.
  • Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, το μπούκουβο και την κάππαρη και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 15’.
  • Προσθέστε το βασιλικό και αλατοπιπερώστε.
  • Τραβήξτε από τη φωτιά και αφήστε το στο πλάι.
  • Τώρα θα χρειαστείτε τρία βαθιά πιάτα.
  • Στο πρώτο θα βάλετε την τριμμένη φρυγανιά και θα αλατοπιπερώστε.
  • Στο δεύτερο θα χτυπήστε τα αυγά και στο τρίτο θα βάλετε το αλεύρι και θα αλατοπιπερώστε πάλι.
  • Βάλτε ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά σ’ ένα μεγάλο τηγάνι.
  • Όταν το ελαιόλαδο είναι έτοιμο, πάρτε τις φέτες της μελιτζάνας και αφού τις περάστε από το αλεύρι, τις βουτάτε στο αυγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά. Βάλτε τις στο ελαιόλαδο να ψηθούν μέχρι να χρωματιστούν.
  • Τοποθετείστε τις σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν από το περίσιο ελαιόλαδο.
  • Σε ένα μπλέντερ, βάλτε τη ρικότα, την παρμεζάνα και 2 αυγά και δουλέψτε τα μέχρι να γίνουν μαλακά.
  • Βάλτε και τα φύλλα βασιλικού και δουλέψτε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.
  • Βουτυρώστε ένα μεγάλο πυρέξ.
  • Με την κουτάλα, ρίξτε λίγη σάλτσα ντομάτας στον πάτο.
  • Στρώστε μια στρώση μελιτζάνες.
  • Περάστε από πάνω τους τη μισή ποσότητα με την κρέμα του τυριού.
  • Ρίξτε κι ένα λεπτό στρώμα της σάλτσας ντομάτας κι από πάνω το 1/3 της μοτσαρέλλας.
  • Επαναλάβετε με μια ακόμη στρώση μελιτζάνες, την κρέμα του τυριού, σάλτσα ντομάτας και 1/3 της μοτσαρέλλας.
  • Τελειώστε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τη μοτσαρέλλα.
  • Ρίξτε και το ½ φλ. παρμεζάνας.
  • Ψήστε για 1 ώρα, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  • Περιμένετε 30’ πριν το κόψτε.
  • Αψηφίστε τις θερμίδες και απολαύστε.


spoons.gr
 
Back to top!