Searching...
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015
Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2015

Milkshake με παγωτό βανίλια και καραμέλα



ΥΛΙΚΑ:
  • 90ml καραμέλα έτοιμη ή σπιτική* συν 2 επιπλέον κουταλιές της σούπας για τα ποτήρια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θαλασσινό αλάτι
  • 8 μεγάλες κουταλιές της σούπας παγωτό βανίλια
  • ½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 2 φλιτζάνια γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από την έξτρα καραμέλα) σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε την λεία υφή του milkshake.
  • Ρίχνουμε από 1 κουταλιά της σούπας καραμέλα σε δύο ψηλά ποτήρια και έπειτα τα γεμίζουμε με το milkshake.

Καραμέλα σπιτική*:

ΥΛΙΚΑ:
  • 2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 12 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πρώτα, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε όλα τα υλικά έτοιμα. Μόλις αρχίσουμε να φτιάχνουμε τη σάλτσα καραμέλας θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην τη κάψουμε. Για να ξεκινήσουμε, θερμαίνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια με υψηλή θερμοκρασία σε μία 2-3 λίτρων κατσαρόλα.
  • Όταν η ζάχαρη αρχίσει να λιώνει, αρχίζουμε να την χτυπάμε. Η ζάχαρη θα αρχίσει να γίνεται μία μάζα, αλλά εμείς συνεχίζουμε το χτύπημα. Θα συνεχίσει να λιώνει. Όταν λιώσει η ζάχαρη, σταματάμε το χτύπημα.
  • Συνεχίζουμε να έχουμε την ζάχαρη στη φωτιά μέχρι να φτάσει να έχει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατσαρόλα για να μην μας καεί η καραμέλα. Θέλουμε η καραμέλα να φτάσει στους 180°C. Εάν φτιάχνετε πρώτη φορά καραμέλα, προτείνω τη χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο.
  • Μόλις η καραμέλα αρχίσει να παίρνει σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, προσθέτουμε προσεκτικά το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Εάν η καραμέλα κολλήσει στο σύρμα, μπορείτε να το αλλάξετε με ένα ξύλινο κουτάλι.
  • Αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σιγά-σιγά ρίχνουμε το κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τα δύο υλικά μέχρι να ενοποιηθούν και η καραμέλα γίνει λεία.
  • Αφήνουμε τη σάλτσα καραμέλας να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο βάζο ή μπολ, την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.


marymary.gr
 
Back to top!