ΥΛΙΚΑ (για 12-24 άτομα):
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.
- 1 κεσεδάκι μαργαρίνη 250 γρ.
- μισό κεσεδάκι ζάχαρη
- 1,5 κεσεδάκι σιμιγδάλι ψιλό
- μισό κεσεδάκι φυστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλο ασπρισμένο και ψιλοτριμμένο
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουτερ
- 1 κ. γλ. σόδα
- 1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
- μισό κ. γλ. κανέλα
- 2 βανίλιες
- 5 αυγά (χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια, που θα χτυπηθούν σε ελαφριά μαρέγκα)
- ξύσμα λεμονιού
- 4 σφιχτά ροδάκινα κομμένα σε μισοφέγγαρα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο (αν έχετε σπιτική καλύτερα ακόμα) ή ροδάκινο
- Σε μπολ ανακατεύετε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο ή φιστίκι, τις βανίλιες, την κανέλα και το μπέικιν. Διαλύετε σε ένα ποτήρι το κονιάκ ή το λικέρ με τη σόδα.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά. Ρίχνετε σιγά-σιγά και τους κρόκους.
- Μετά προσθέτετε το μείγμα του σιμιγδαλιού, το γιαούρτι, το διάλυμα με τη σόδα.
- Στη συνέχεια βάζετε το ξύσμα και την μαρέγκα και ανακατεύετε ελαφρά.
- Όλο αυτό το μείγμα το βάζετε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι πυρέξ. Σε όλη την επιφάνεια του πυρέξ τοποθετείτε τα κομμένα ροδάκινα.
- Πασπαλίζετε λίγη ζάχαρη πάνω στα ροδάκινα και ψήνετε σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω- κάτω στους 175 βαθμούς για 30΄- 40΄ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας.
- Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι.
- Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη μαρμελάδα για 5΄να γίνει σιρόπι ελαφρύ και το ρίχνετε προσεχτικά πάνω στο κρύο γλυκό.
- Διατηρείται στο ψυγείο.
Tip:
- Το κεσεδάκι της μαργαρίνης θα χρησιμοποιηθεί σαν μεζούρα για τα άλλα υλικά