Searching...
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Κοτόπουλο με Bourbon σως και ρύζι basmati



Ένας κλασσικός συνδυασμός σε μία πρωτότυπη εκδοχή του που μας έρχεται κατευθείαν από τις Φιλιππίνες, απ΄ όπου κατάγεται η φίλη μου η Imee η οποία και μου έμαθε αυτήν τη συνταγή και από τότε την έχω καθιερώσει.

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 ½ κιλό κοτόπουλο (εγώ χρησιμοποιώ συνήθως μηρούς, χωρίς κόκαλα και χωρίς την πέτσα)
  • ½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
  • ¼ φλιτζάνι λάδι
  • ¼ φλιτζάνι ξύδι
  • ¼ φλιτζάνι Bourbon (ή άλλο ουίσκι)
  • ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. θρυμματισμένο ή σε φέτες τζίντζερ ( φρέσκο ​​κατά προτίμηση)
  • 4 σκελίδες λιωμένες σκόρδο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι basmati
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Κάντε μία μαρινάδα ανακατεύοντας τη σάλτσα σόγιας, το λάδι, το ξύδι, το μπέρμπον και την καστανή ζάχαρη σε ένα μπολ. Χτυπήστε τα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, και τα μισά από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τοποθετήστε μέσα το κοτόπουλο σε κομματάκι. Σκεπάστε το και αφήστε στο ψυγείο για όλο το βράδυ (ή τουλάχιστον για μερικές ώρες).
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Βγάλτε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, βάλτε το σε ένα ταψί, περιχύνοντας από πάνω τη μαρινάδα και ψήστε για 45 λεπτά. Μη βάλετε όλη την ποσότητα της μαρινάδας από την αρχή πάνω στο κοτόπουλο. Μπορείτε να την προσθέτετε σταδιακά μόλις βλέπετε πως το κοτόπουλο «στεγνώνει». Γυρίστε τα κομμάτια κοτόπουλου ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές και 5-10 λεπτά πριν το βγάλετε από τον φούρνο, γυρίστε το μάτι στο grill και αφήστε το για να ροδίσει.
  • Όσο ψήνετε το κοτόπουλο σας μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Βγάλτε το κοτόπουλο από τον φούρνο, εάν θέλετε κόψτε το σε κομμάτια, βάλτε το πάνω από το ρύζι σας και γαρνίρετε με την άλλη μισή ποσότητα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Tips:
  • Στη μαρινάδα μας δεν προσθέτουμε αλάτι γιατί η Soya sauce έχει αρκετό. Εάν θέλετε προσθέστε λίγο αλάτι στο βράσιμο του ρυζιού.
  • Εάν θέλετε έξτρα σως για πάνω από το κοτόπουλο σας, πάρτε μέρος της μαρινάδας, βάλτε το σε ένα τηγάνι και ψήστε το για λίγη ώρα σε υψηλή θερμοκρασία. Ψήστε το καλά γιατί μην ξεχνάτε ότι είχαμε βάλει μέσα το ωμό κοτόπουλο.




marymary.gr
 
Back to top!