ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ):
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 1/2 λίτρο γάλα
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1 αβγό χτυπημένο
- 3/4 φλ. βούτυρο λιωμένο (γάλακτος)
- Άχνη ζάχαρη και κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μία κατσαρόλα (ή γαλατιέρα) βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Κατόπιν προσθέτουμε και το χτυπημένο αβγό, ανακατεύοντας καλά.
Στρώσιμο μπουγάτσας:
- ∆ιαλέγουμε ένα σχετικά μεγάλο και ρηχό ταψί για την μπουγάτσα.
- Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο ενός ταψιού και στρώνουμε πάνω του 6-7 φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος.
- Στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω τους την κρύα κρέμα που έχουμε φτιάξει.
- Τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας τη διαδικασία επάλειψής τους με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε την μπουγάτσα σε δυνατό φούρνο (190-200οC) για 30’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Αφού η μπουγάτσα ψηθεί και κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tip: Στη μέση του ψησίματος μπορούμε προαιρετικά να αναποδογυρίσουμε την μπουγάτσα, για να γίνει πιο τραγανή.
Πηγή: agelioforos.gr