Searching...
Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Σερραϊκή μπουγάτσα


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ):

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 3/4 φλ. βούτυρο λιωμένο (γάλακτος)
  • Άχνη ζάχαρη και κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μία κατσαρόλα (ή γαλατιέρα) βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. 
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. 
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει η κρέμα. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Κατόπιν προσθέτουμε και το χτυπημένο αβγό, ανακατεύοντας καλά.

Στρώσιμο μπουγάτσας: 

  • ∆ιαλέγουμε ένα σχετικά μεγάλο και ρηχό ταψί για την μπουγάτσα. 
  • Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο ενός ταψιού και στρώνουμε πάνω του 6-7 φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος. 
  • Στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω τους την κρύα κρέμα που έχουμε φτιάξει. 
  • Τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας τη διαδικασία επάλειψής τους με το λιωμένο βούτυρο. 
  • Ψήνουμε την μπουγάτσα σε δυνατό φούρνο (190-200οC) για 30’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Αφού η μπουγάτσα ψηθεί και κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Tip: Στη μέση του ψησίματος μπορούμε προαιρετικά να αναποδογυρίσουμε την μπουγάτσα, για να γίνει πιο τραγανή.

Πηγή: agelioforos.gr
 
Back to top!