ΥΛΙΚΑ:
- 1 πάπια (2½ -3 κιλά περίπου)
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών (all spice)
- 1 κουταλιά μέλι
- ½ κουταλάκι γλυκάνισο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 300γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
- 1 σφηνάκι γλυκό άσπρο κρασί
- 1 κουταλιά μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Πλένετε πολύ καλά την πάπια και την καθαρίζετε από το εμφανές λίπος της.
- Ανακατεύετε σε 2 ποτήρια βραστό νερό τη ζάχαρη, το γλυκάνισο, τα μπαχαρικά και το μέλι.
- Βυθίζετε την πάπια στο μίγμα αυτό και την μαρινάρετε 2 ώρες.
- Κρεμάτε την πάπια με ένα γάντζο πάνω από ένα σκεύος και την αφήνετε σε ξηρό μέρος 5-6 ώρες. (για να επισπεύσετε το στέγνωμά της, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σεσουάρ μαλλιών).
- Βάζετε την πάπια σε ταψί, την αλείφετε με πινέλο με τα υλικά της μαρινάδας (νερό -μπαχαρικά –μέλι) και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ½ ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το στήθος και να ροδοκοκκινίσει.
- Κόβετε το στήθος και το βγάζετε από τον φούρνο, το διατηρείτε ζεστό και συνεχίζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθούν εντελώς και τα πόδια.
- Ετοιμάζετε εν τω μεταξύ τη σάλτσα. Βράζετε τα βερίκοκα σε 2 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά.
- Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το μέλι και το γλυκό κρασί.
- Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και την μεταφέρετε σε σαλτσιέρα.
- Για να σερβίρετε, κόβετε το στήθος σε φέτες και βάζετε τα πόδια ξεχωριστά στην πιατέλα.
- Αφαιρείτε το λίπος από τα υγρά του ταψιού και ανακατεύετε 3-4 κουταλιές από τη σάλτσα βερίκοκου.
- Περιχύνετε την πάπια και τη συνοδεύετε με τηγανιτό ρύζι και την υπόλοιπη σάλτσα βερίκοκου.
Πηγή: ab.gr