Searching...
Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015
Κυριακή, Ιουνίου 07, 2015

Σπιτικό αναψυκτικό με λουίζα


Ένα ευωδιαστό ματζούνι για να ξεδιψάσουμε. Σερβίρεται κατά προτίμηση σε ψηλό ποτήρι, με πάγο και καλαμάκι.

ΥΛΙΚΑ:

Για το σιρόπι:

  • 1 κούπα νερό
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα λουίζας, ξερά
  • 2 κούπες ζάχαρη

Για το σερβίρισμα:

  • Παγάκια
  • Σόδα ή τόνικ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα τσάι λουίζας. Βράζουμε το νερό και, όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα φύλλα της λουίζας, καλύπτουμε με ένα πιάτο ή ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε 5 - 6 λεπτά να σταθεί. 
  • Ύστερα, σουρώνουμε το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. 
  • Όταν πάρει βράση, σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη, μέχρι το σιρόπι να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε να το βάλουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και να το συντηρήσουμε στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες.

Σερβίρισμα:

  • Γεμίζουμε το 1/5 ενός ψηλού ποτηριού με σιρόπι λουίζας, προσθέτουμε παγάκια και απογεμίζουμε με σόδα ή τόνικ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί το σιρόπι. 
  • Αν βάλουμε σόδα, η γεύση του αναψυκτικού θα είναι γλυκιά, ενώ με το τόνικ το αποτέλεσμα είναι πιο ουδέτερο και ισορροπημένο.

Tip:
Αν έχουμε γλάστρα με λουίζα, μπορούμε να φτιάξουμε το αναψυκτικό με φρέσκα φύλλα. Σε αυτή την περίπτωση, φτιάχνουμε πρώτα ένα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (το βράζουμε για 3 - 4 λεπτά). Αφού το αποσύρουμε, προσθέτουμε ½ κούπα φύλλα λουίζας, αφήνουμε να κρυώσει και το σουρώνουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Το συντηρούμε στο ψυγείο και το αραιώνουμε με σόδα ή τόνικ, όταν πρόκειται να σερβίρουμε.



gastronomos.gr
 
Back to top!