ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
- 1/2 κιλό πράσα
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1/2 κιλό φετουτσίνι
- 1/2 κιλό γαλλική σαλάτα 1 δεματάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (πλυμένα, καθαρισμένα και λεπτοκομμένα διαγωνίως)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ανατολίτικη μαρινάδα
- 4 κ.σ. ρυζόξιδο
- 3 κ.σ. σόγια σος
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, φρέσκος
- 1 κ.σ. ξανθή ζάχαρη
- 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο
- 1 κ.γλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ, σησαμέλαιο
- 1 φλιτζ. ηλιέλαιο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανατολίτικη μαρινάδα:
- Ανακατεύουμε καλά τα 6 πρώτα υλικά.
- Κατόπιν, χτυπάμε διαδοχικά τα 3 λάδια, προσθέτοντάς τα σιγά σιγά και, τέλος, αλατοτοπιπερώνουμε.
Μαρινάρισμα:
- Καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι (χαμηλή φωτιά) το σουσάμι, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους.
- Κατόπιν τα κόβουμε σε μπαστουνάκια μήκους 3 εκ. Από τα πράσα κρατάμε μόνο το λευκό κομμάτι, τα κόβουμε στη μέση και τα καθαρίζουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Κατόπιν τα κόβουμε σε φαρδιές ταινίες μήκους 5 εκ.
- Ζεματίζουμε χωριστά τα καρότα από τα πράσα για 2 λεπτά, ίσα να τρυφερύνουν.
- Τα βουτάμε αμέσως μετά σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ, μαζί με 2/3 του φλιτζανιού καλά χτυπημένη μαρινάδα.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ανακατεύουμε πάλι. Αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στην άκρη.
Φετουτσίνι
- Βράζουμε τα φετουτσίνι σε αλατισμένο νερό, φροντίζοντας να μείνουν al dente.
- Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με 2/3 του φλιτζανιού μαρινάδα, τα πασπαλίζουμε με πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα.
Σαλάτα:
- Μοιράζουμε τα φετουτσίνι σε 4 πιάτα.
- Δημιουργούμε μια τρύπα διαμέτρου 6,5 εκ. στο κέντρο του κάθε πιάτου και στο αριστερό της δημιουργούμε ένα «μπολ», τοποθετώντας φύλλα γαλλικής σαλάτας.
- Χτυπάμε καλά τη μαρινάδα και περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές τη σαλάτα και τα φετουτσίνι.
- Μοιράζουμε τα καρότα και τα πράσα μέσα στο μπολ, ραντίζουμε με τα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε.
athinorama.gr