Λαζάνια με κολοκυθάκια και τυριά. Κλασσικά υπέροχα!
ΥΛΙΚΑ:
- 3 μικρά ή 1-2 κολοκυθάκια μεγάλα
- ⅓ κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο
- 450γρ. ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 250γρ. σάλτσα ντομάτας
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη
- 1 κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι
- ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
- 310γρ. τυρί ρικότα
- 1 αυγό
- 250γρ. τυρί μοτσαρέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μισού εκατοστού πάχος λωρίδες.
- Απλώνουμε τα κολοκυθάκια σε χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε με αλάτι. Καλύπτουμε με επιπλέον χαρτοπετσέτες.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την σάλτσα ντομάτας, το αλάτι και την σκόνη σκόρδου.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά όταν τελειώσουμε με το σιγοβράσιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αυγό, το τυρί ρικότα και την παρμεζάνα.
- Ψεκάζουμε με σπρέι μαγειρικής (ή λαδώνουμε) ένα ταψί 25×25 εκατοστών.
- Απλώνουμε με σάλτσα τον πάτο του.
- Απλώνουμε μία στρώση κολοκυθάκια σε όλη την σάλτσα.
- Απλώνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια περίπου ⅓ του μείγματος τυρί ρικότα.
- Απλώνουμε από πάνω με μοτσαρέλα.
- Απλώνουμε με περισσότερη σάλτσα και επαναλαμβάνουμε τα βήματα 10-13.
- Τελειώνουμε με κολοκυθάκια, σάλτσα και στη συνέχεια μοτσαρέλα.
- Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
- Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακάλυπτα για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι το τυρί να ροδίσει.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κάτσει για περίπου 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
marymarycook.gr