Searching...
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015
Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2015

Μοσχάρι στην γάστρα με σιρόπι σφενδάμου και μουστάρδα


Αυτό το φαγητό είναι κλασσικό και εύκολο. Σίγουρα όλοι το έχουμε φάει μαγειρεμένο από τα χεράκια της μητέρας μας. Συνήθως η μαμά το συνδυάζει με κόκκινη σάλτσα, εδώ το κάνουμε λίγο διαφορετικό και ακόμη πιο νόστιμο. Βάζουμε σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι) και μουστάρδα και απογειώνουμε πραγματικά την γεύση. Δεν αφήνουμε να πάει χαμένο το ζουμί από το ψητό, το χρησιμοποιούμε για σάλτσα στο ψητό μας.

Μοσχάρι στην γάστρα με σιρόπι σφενδάμου και μουστάρδα. Μοναδικά υπέροχο…

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας ψητό
  • 4-5 φέτες μπέικον, κομμένο σε κύβους
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μισοφέγγαρα
  • 1 1/2 έως 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο ​​θυμάρι, για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σκουπίζουμε ταμποναριστά το κρέας με απορροφητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε ένα βαρύ τηγάνι σε μέτρια-υψηλή έως υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε το μπέικον και μαγειρεύουμε μέχρι λίγο λίπος να αρχίσει να βγαίνει και να ροδίσει. Πιέζουμε το μπέικον στις πλευρές του τηγανιού και προσθέτουμε το κρέας. Το σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά και μεταφέρουμε το κρέας στην γάστρα.
  • Αφαιρούμε το λίπος του μπέικον από το τηγάνι και αφήνουμε μόνο 2 κουταλιές της σούπας. Μειώνουμε τη θερμότητα σε μέτρια. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα λίγες κουταλιές της σούπας ζωμό κότας και το αφήνουμε να πάρει βράση, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για τυχόν καφέ κομμάτια. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το ζουμί από το τηγάνι μέσα στη γάστρα.
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε ελαφρά τον υπόλοιπο ζωμό κοτόπουλου, την μουστάρδα Ντιζόν, το μπαλσάμικο ξύδι, το σιρόπι σφενδάμου, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν. Χύνουμε το υγρό μείγμα πάνω από το κρέας. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό, στους 160°C, κοιτάμε μετά από 2 ώρες αν είναι το κρέας έτοιμο.
  • Μεταφέρουμε το κρέας σε μία πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ρίχνουμε τα υγρά του ψητού σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μαγειρεύουμε μέχρι τη σάλτσα να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Κόβουμε το ψητό σε κομμάτια και ρίχνουμε από πάνω τον ζεστό ζωμό. Σερβίρουμε με χυλοπίτες, πουρέ πατάτας ή ψητά λαχανικά στον φούρνο.


marymarycook.gr
 
Back to top!