Searching...
Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

Μαντί: το αυτοκρατορικό πρωινό του σουλτάνου


Το μαντί, ή μαντού προέρχεται από την οθωμανική μαγειρική παράδοση και είναι το σημαντικότερο και παλαιότερο από τα διάφορα παρασκευάσματα με ζύμη που μπορούσαν να μαγειρευτούν στον ατμό, να βράσουν στο νερό, να τηγανιστούν στο βούτυρο ή να ψηθούν στο φούρνο.

Σύμφωνα με τη Μαριάννα Γερασίμου, το κινεζικής προέλευσης μαντί ήταν διαδεδομένο στην Κεντρική Ασία από το 13ο αιώνα και θα πρέπει θα πρέπει να είναι από τα φαγητά που ήρθαν στην Ανατολία μαζί με τους Τούρκους. Η λέξη μαντί (manti/mantu) που χρησιμοποιείται στα τούρκικα και σε όλες τις κεντροασιατικές γλώσσες είναι κινεζοκορεάτικη.

Το μαντί ήταν και δεν έχει πάψει να είναι το αγαπητό φαγητό της περιοχής. Τον 15ο αιώνα μαγειρευόταν στην ιδιωτική αυτοκρατορική κουζίνα σχεδόν κάθε μέρα για το πρωινό γεύμα του σουλτάνου. Στα λογιστικά κατάστιχα του παλατιού, μια από τις συχνότερες καταγραφές είναι η αγορά γιαουρτιού, κρεμμυδιών και σκόρδων για το αυτοκρατορικό μαντί. Ομολογώ πως δεν είναι και το ευκολότερο φαγητό αλλά αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ: 

Για το ζυμάρι:

  • 400 γρ αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ½ κουτ.γλ. πάπρικα
  • 1 λίτρο ζωμό κρέατος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για τη σάλτσα:

  • 2 κουπάκια γιαούρτια
  • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλ. καυτερή σκόνη πάπρικα
  • 100 γραμ. βούτυρο, αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Φτιάχνουμε ζυμάρι με το αλεύρι, αλάτι, ένα χτυπημένο αυγό,  και 1/8 του λίτρου νερό. Το σκεπάζουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Ζυμώνουμε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη σκόνη πάπρικα και το αλατοπίπερο. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 τμήματα.
  • Το κάθε τμήμα το κάνουμε ένα λεπτό φύλο. Κόβουμε τετραγωνάκια διαστάσεων 5χ5 εκ. όπου βάζουμε κιμά με ένα κουταλάκι του γλυκού.
  • Ενώνουμε τις τέσσερις γωνίες επάνω και τονίζουμε τις ενώσεις.
  • Κατόπιν τα βάζουμε σε ένα πιρέξ και περιχύνουμε με το ζωμό.
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο βαθμούς και άλλα 30 λεπτά στους 150ο βαθμούς.
  • Ανακατεύετε το γιαούρτι με τις λιωμένες σκελίδες σκόρδο και λίγο αλάτι και αραιώνετε το γιαούρτι με λίγο νερό.
  • Λιώνουμε το βούτυρο  και προσθέτουμε την πάπρικα.
  • Κατόπιν  βγάζουμε τα ζυμαρικά από το ζωμό τα βάζουμε στο πιάτο της σούπας και προσθέτουμε 3-4 κουτ. σουπ. γιαουρτόσκορδο.
  • Έπειτα περιχύνουμε και το λιωμένο βούτυρο με την πάπρικα.
Tip: Tο ζυμάρι σας πρέπει να είναι πολύ σκληρό και όχι σαν της πίτας. Αραιώστε το γιαούρτι με αρκετό νερό. Όταν βράζετε το μαντί ο ζωμός σας πρέπει να είναι αρκετά αλμυρός και όταν λιώνετε το βούτυρο μπορείτε να καβουρντίσετε και λίγο ξερό κρεμμύδι. Στο πιάτο μπορείτε αντί κόκκινου πιπεριού να ρίξετε σουμάκ. Αν πάλι βαριέστε να ανοίξετε φύλο, και δε σας κακολογώ, μπορείτε να κάνετε ένα μαντί πιο εύκολο αντικαθιστώντας τα χειροποίητα ζυμαρικά με έτοιμα ζυμαρικά σε σχήμα φιόγκου ή κοχυλιού.


rouamat.com
 
Back to top!